torstai 10. toukokuuta 2012

Yhtymä W


Yhtymä W on itsenäisesti luettava jatko-osa Perijä -albumille, jotka molemmat kertovat Largo Winchin elämästä. Tämä Jean van Hammen ja Philippe Francq'n yhteistyönä syntynyt hahmo on orpolapsi, josta ajan myötä kasvaa jättimäisen yrityksen ainut perillinen. En ole lukenut Perijä -albumia, mutta Yhtymä W koostuu kahdesta eri aikatasosta. Toinen kertoo nykyhetkestä ja toinen Largon lapsuudesta sekä nuoruudesta.

Lukijalle jää mahdollisuus oman mielikuvituksen käyttöön, sillä mitään ei selitetä liian tarkasti. Tekijät ovat onnistuneet luomaan hyvin uskottavan tuntuisen maailman, jossa dramaattiset käänteet seuraavat toinen toistaan pienen pientä huumoria unohtamatta. Tämä sarjakuva on tehty aikuiseen makuun, sillä se sisältää useita, lähes pelkästään puheeseen perustuvia jaksoja. Lisäksi juoni sinänsä on  monitahoinen sisältäen myös hivenen erotiikkaa.

Piirrostyön jälkeä voi vain ihailla, sillä jotkin ruudut ovat kuin maisemakuvia. Hahmot ovat erittäin realistisia kasvojen juonteineen kaikkineen eikä muissakaan yksityiskohdissa ole mustetta juuri säästelty. Lukukokemus on siis sekä visuaalinen että psykologinen. Largo Winchin kasvaminen orpolapsesta suuren liikemiehen kasvatiksi ja edelleen imperiumin valtiaaksi on kuvattu kahta aikatasoa vasten hyvin nerokkaasti. Teoksen lopun käänteet ansaitsevat myös merkinnän, mutta eipä paljasteta enempää - jos nimittäin innostuisit vaikka itse lukemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti