tiistai 1. toukokuuta 2012

Agentti-Korkeajännitys 12/1985

Korkeajännitystä eli tuttavallisemmin Korkkaria on julkaistu Suomessa jossain muodossa jo vuodesta 1953 lähtien. Tässä vuoden 1985 Agentti-Korkeajännityksen numerossa 12 tarinat ovat sieltä vanhimmasta päästä.


 "Marsilaisten vankina", Marsin vuoteen 4005 sijoittuva sf-juttu pohjaa ajatukseen täkäläisen herrarodun kuolemasta sukupuuttoon. Sen välttääkseen marsilaiset lähtevät valloittamaan maapalloa, mutta kuinkas sitten kävikään; sankari Hugh Harkness pelastaa ihmiskunnan kauhealta kohtalolta...
Juttu oli ilmestynyt Suomessa ensimmäisen kerran jo 1954. Harmikseni en osaa kertoa, kuka tämän sarjakuvan piirtäjä on ollut. Jälki on sangen onnistunutta tarinan keskittyessä enemmän puheeseen kuin toimintaan.


Agentti-Korkeajännitys 12/1985 lehden jälkipuoliskon päättää parhaiden salapoliisitarinoiden perinnettä mukaileva Lesley Shane -seikkailu. Oliver Passinghamin loistava naispuolinen etsivä pistää tovereineen "huumauskoplan" kuriin vauhdikkaassa tarinassa, joka sijoittuu kilpahevosten maailmaan.


Molemmat tämän Korkkarin tarinat (numero jäi muuten Agentti-K:n viimeiseksi) ovat hyvin sidoksissa aikaansa eivätkä välttämättä aukea kovin nuorelle lukijalle. Toisaalta tämä tarkoittaa, että myös me keski-ikäiset voimme nauttia tyylikkäistä sarjakuvista. Kovin usein näitä ei tule enää selailtua, mutta erinomaista ajanvietettä ne ovat edelleen.

4 kommenttia:

 1. Kas kummaa, 80-luvun Agenttikorkkareissa on julkaistu uusintoina wanhoja hyviä 50-luvun korkkareita! Pitääpä laittaa tuo numero muistiin ja koittaa löytää jostain.

  Timo

  VastaaPoista
 2. Niitä oli useassakin numerossa noina vuosina, koska julkaisijalla taisi olla oikeudet vain noihin vanhoihin juttuihin. Keräsin näitä aikanaan sen verran, mitä osto/myyntiliikkeistä löysin. Osan olen tainnut antaa eteenpäin.

  VastaaPoista
 3. Marsilaisten vankina tarinan on piirtänyt Bill Lacey. Lesley Shane tarinasta vastaavat Condrad Frost ( kirjoittajana ) ja Oliver Passingham piirtäjänä.

  VastaaPoista
 4. Marsilaisten vankina tarinan on piirtänyt Bill Lacey. Lesley Shane tarinasta vastaavat Condrad Frost ( kirjoittajana ) ja Oliver Passingham piirtäjänä.

  VastaaPoista