sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Winnetou

Karl May (oik. Karl Hohenthal) oli vuosina 1842-1912 elänyt saksalainen kirjailija, joka aloitti uransa jo nuorella iällä. Suurimman osan elämästään hän matkusteli Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Tyynenmeren saaristossa, Vähä-Aasiassa, Keski-Idässä ja Euroopassa.

Mayn realistinen ote sai ihmiset kautta maailman ihastumaan hänen kirjoihinsa. Niinpä hänen teoksiaan on käännetty kymmenille eri kielille. Niistä suosituimpiin kuuluivat aikanaan tarinat Old Shatterhandiksi kutsutun saksalaisen hurjapään seikkailuista Villissä Lännessä. Aisaparikseen tämä oikeamielinen nuorukainen sai apassiheimoihin kuuluneen Winnetoun. Itseasiassa Old Shatterhand oli oikeastaan omakuva Karl Maysta, sillä useimmat seikkailut perustuivat tositapahtumiin.


1970-luvun puolivälissä Winnetou -tarinoita ilmestyi suomenkielisinä sarjakuvina, jotka oli piirtänyt espanjalainen Juan Arranz. Javier Rubio puolestaan siirsi kirjojen tapahtumat sarjakuvamuotoon käsikirjoituksen puolesta. Piirrosjälki on hyvin realistista ja värien puolesta maanläheistä. Tosin osasyynä voi olla kehno paperi, jolle nämä sarjikset painettiin.

Winnetou ja Karl Mayn alter ego Old Shatterhand ovat hyvin elämänmakuisia ja realistisia hahmoja. Tapahtumat vyöryvät eteenpäin välillä nopeaan, välillä hitaammin, mutta aina uskottavasti. Nyrkkejä käytetään jonkin verran, mutta viime kädessä pääpari pärjää myös maalaisjärjellä. Joku Tex Willer tulee mieleen, mutta tuon sankarin raakuutta ei näistä tarinoista tapaa.

Nykyajan nuorelle näissä Winnetou-kirjoissa ei varmaan ole tarpeeksi vauhtia, mutta itselleni nämä ovat maistuneet aina pikkupojasta saakka. Uskottavaa Villiä Länttä oikein isoilla alkukirjaimilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti