torstai 17. toukokuuta 2012

Matka Italiaan 1 & 2

Tunnustan suoraan; ostin nämä kaksi sarjakuvakirjaa selailtuani divarissa hetken niiden kuvallista antia. Realistisia yksityiskohtia, aistikkaita ihmishahmoja ja puhuttelevia värejä. Oikein kaunista työtä siis. Sveitsiläinen Bernhard Cosendai eli lyhyemmin Cosey, oli entinen mainostoimiston työntekijä ennen taiteilijaksi ryhtymistään.

Hän julkaisi yksi tai yhdessä muiden kanssa albumeita 1970-luvulta alkaen, kunnes 1988 oli vuorossa tämä "Voyage en Italie" eli Matka Italiaan 1 & 2. Cosey itse luonnehti tarinaa seuraavalla tavalla;

"A part of my family is American, they had emigrated at the time of my great-grandfather, and we have kept in touch with them. I have always asked what my life would have been if I had been a part of that family branch. And between the different answers, there would have been Vietnam."


Kantavana teemana ovat elämän menetetyt mahdollisuudet. Itselleni ei koko homma ole koskaan auennut. Päähenkilöiden vaiheet kyllä esitellään kattavasti, mutta onkohan tämä opus liian älyllinen? Tässä ei todellakaan ole kyse suoraviivaisesti kertomuksesta, jossa on alku, keskikohta ja loppu. Tämä on hyvin elämänmakuinen tarina, joka vain yksinkertaisesti pudottaa minut lukijani kärryiltä - siis loppujen lopuksi.

Miksi sitten edes kirjoitan tästä teoksesta? Tietenkin siksi, että se antaa lukijalle haasteen miettiä samaa aihetta. Mitä olisin tehnyt päähenkilöiden ominaisuudessa tai mitä menetettyjä mahdollisuuksia omassa elämässäni on ollut. Joihinkin kysymyksiin ei taida olla oikeita vastauksia tai vastauksia ensinnäkään. Jatkan kaksiosainen näytelmän tavaamista ja ehkä joku päivä myös ymmärrän sen täysin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti