sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Mustanaamio

Lapsuuden ja varhaisten teinivuosien yksi ehdottomista suosikeista oli Mustanaamio.  Reilun vuoden päästä Mustis täyttää kunnioitettavat 80 vuotta. Lee Falkin kehittelemä hahmo ilmestyi ensimmäisen kerran sanomalehdissä helmikuussa 1936 ja sai oman julkaisun eri puolilla maailmaa seuraavina vuosikymmeninä. Suomessa hahmo tunnettiin myös Fantomina, Naamiona ja Urjana.

Vaikka kustantaja Egmont päätti lopettaa varsinaisen Mustanaamio -lehden vuonna 2010, on sen jälkeen fanien toivomuksesta ilmestynyt erikoisjulkaisuja. Omista joululahjoistani paljastui kovakantinen, vuoden 1969 vuosikerta-Mustanaamio. Se sisältää mustavalkoisten tarinoiden lisäksi muutaman yksisivuisen värisarjan sekä kansikuvagallerian. Oivaltavan ja hauskankin esipuheen on kirjoittanut Jaana Suorsa.

Mustanaamio-tarinoissa ei yleensä ollut kovin ihmeellisiä juonenkäänteitä ja lopputuloksesta ei koskaan ollut epäselvyyttä. Viidako
ssa asuva mystinen hahmo onnistui aina kääntämään tilanteen edukseen, oli lähtöasetelma sitten mikä tahansa. Kun Mustanaamio oli "kuolematon", oli tarinoita helppo sijoittaa mihin tahansa aikakauteen viimeisen 400 vuoden ajalta. Tarinoita Mustis luki Pääkalloluolassaan pitämästään päiväkirjasta.

Tämän vuosikirjan värilliset yksisivuiset ovat labiileja eivätkä jaksa viehättää edes ajan patinallaan. Sen sijaan itse tarinat kiehtovat, koska Mustanaamio on yksiselitteisesti kova jätkä. Hänellä ei tunnu olevan edes Teräsmiehen, Lepakkomiehen tai Hämähäkkimiehen kummallisia angsteja, vaan hän on täysin taipumaton paineenkin alaisena.

Taitaa olla parasta korjata muutkin saatavilla olevat vuosikirjat talteen sateisten tai kylmien päivien viihdyttäjäksi. Toisaalta ei ole syytä unohtaa näitä klassisia lausahduksia;

Kun Mustanaamio liikkuu, on salamakin hidas kuin etana.
Mustanaamio hiipii äänettömämmin kuin viidakkokissa.
Et koskaan löydä Mustanaamiota - hän löytää sinut.
Kun Mustanaamio kysyy, silloin vastataan.
Mustanaamion ääni saa verenkin hyytymään.
Mustanaamiolla on kymmenen tiikerin voimat.
Älä koskaan tähtää aseella Mustanaamiota.
Mustanaamiolla on tuhat silmää ja tuhat korvaa.
Mustanaamio on kova koville.
Joka näkee Mustanaamion kasvot, häntä kohtaa kauhea kuolema
On tilanteita, jolloin Mustanaamio poistuu viidakosta ja kävelee kaupungin kaduilla kuin kuka tahansa meistä.
Herätä pimeässä ja nähdä Mustanaamio - mikä kaamea kohtalo konnille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti