sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Lentosotamies Pommi

Vuosina 1915-2001 elänyt ruotsalainen Torsten Bjarre loi 1950-luvulla Flygsoldat 113 Bom -nimisen sarjakuvahahmon, joka sitten 1970-luvulle tultaessa löysi tiensä Suomeen nimellä Lentosotamies Pommi.

Vaikkapa Masiin verrattuna Lentosotamies Pommi ei ehkä ole aivan niin älyllistä huumoria, mutta omalla tavallaan ruotsalainen aseveljemme pursuaa hyvää tahtoa. Hän ei ole itseasiassa lainkaan tyhmä ja osaa kostaa kokemansa väärydeet reippaalla sotilashuumorilla. Tiukan paikan tullen tulipalo sammutetaan lumipalloilla, liian ison piipun pitää suussa muutama ilmapallo ja housut prässätään tiejyrän avulla.

Bjarren piirrosjälki on graafisesti pienieleistä, mutta toimii omassa lajissaan erittäin hyvin. Lentosotamies Pommi on helppoa lukea ja Semicin sarjakirjana se onkin ollut varmasti yksi maamme suosituimmista toalettisarjiksista. Semicin sarjaa täydensi Masin ja Pommin lisäksi Mokkeri, josta ehkä joku toinen kerta pientä kommentointia.

Itselleni Lentosotamies Pommi avautuu varhaisen teini-iän hauskana peruslukemistona, jonka aihepiirit olivat aina hyvin viattomia. Silloin tällöin Pommi tosin osoittaa lähes anarkistisia piirteitä, joten kyllähän miehessä särmääkin oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti